Navy tests new galley equipment in cooking competition

Photo: Darcy Boucher, RCN

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Photo: Darcy Boucher, RCN

 

Cpl Brandon Wasson chops fresh herbs during the Navy’s “mystery box” cooking challenge, held on April 25 at HMCS Carleton, Ottawa’s Naval Reserve division. The cooking competition featured the Navy’s new Rational Oven, which uses a combination of steam, hot air, and an intelligent cooking system to deliver healthy food in less time than traditional galley ovens.

The competition pitted RCN cooks, culinary students, and local Ottawa chefs against each other. The competitors had just 3.5 hours to design and deliver an appetizer and main course using the mystery box ingredients: polenta, Jerusalem artichokes, cod, citrus fruit, shitake mushrooms, beef, and asparagus.

“The RCN is well known for employing the best cooks in the Canadian Armed Forces,” said Rear-Admiral Gilles Couturier, Deputy Commander of the RCN. “These state-of-the-art ovens will continue that long-standing tradition of providing healthy and hearty meals to our dedicated men and women serving on operations at sea around the world.”

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Le Cpl Brandon Wasson coupe des herbes fraîches durant le défi culinaire « boîte mystère » de la Marine, qui a eu lieu le 25 avril dernier, au NCSM Carleton, division de la Réserve navale d’Ottawa. La compétition culinaire mettait en vedette le nouveau four de marque Rational de la Marine, dont la technologie combine la vapeur, l’air chaud et un système de cuisson intelligent pour préparer des aliments sains en moins de temps que les fours traditionnels.

La compétition opposait des cuisiniers de la MRC, des étudiants en cuisine et des chefs cuisiniers de la région d’Ottawa. Les participants ne disposaient que de trois heures et demie pour concocter et présenter une entrée et un plat principal à l’aide des ingrédients qui se trouvaient à l’intérieur de la boîte mystère : polenta, topinambours, morue, agrume, champignons shiitakes, bœuf et asperges.

« Il est bien connu que la MRC emploie les meilleurs cuisiniers des Forces armées canadiennes », affirme le contre-amiral Gilles Couturier, commandant adjoint de la MRC. « Ces fours ultramodernes permettront la poursuite de cette longue tradition qui consiste à offrir des repas sains et copieux à nos militaires, hommes et femmes, en service dans le cadre d’opérations en mer dans le monde entier. »

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